Ura e Glinës
Qyteti antik
~Foustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Roma Mbretërore
~Shaban Dervishi
Republika e hershme
~Shaban Dervishi
Zgjerimet e para të Romës (753 – 350 para Jezu Krishtit)
~Akademia e Shkencave e Shqipërisë, Instituti i Arkeologjisë
V
XV
XX
Shqipëria Arkeologjike
~Muzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit

Ura e Glinës

Kjo urë, që dikur ishte pjesë e rrugës së vjetër që lidhte Gjirokastrën me fshatin e Glinës me burimet e tij minerale. Ndodhet pranë fshatit të Grapshit, 15 km në jug të qytetit. Ajo lidh brigjet e lumit zakonisht të thatë Kseropotamos (do të thotë “Lumi i Thatë” në gjuhën e fshatrave greqisht-folëse përreth). Ura është 50 m e gjatë dhe 3.70 m e gjerë dhe e kalon mbi shtratin e thatë me katër harqe të rrumbullakosur, të cilët kanë hapësira të ndryshme. Ajo nga bregu perëndimor është më e gjera, 7 metra. Të tjerat zvogëlohen në gjerësi, harku i dytë është 6 metra, i treti pak më shumë se 5 metra dhe ai më në lindje është 4 m. Muri është gur i përhimët gëlqeror tipik, por blloqet janë më të vegjël se ato të urave të përmendura më parë. Ura është në gjendje të lënë pas dore por eride mbetet e padëmtuar në një shkallë të madhe, megjithëse parmakët e gurtë i mungojnë.

info@balkancultureheritage.com