Ura e Goricës
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Ura e Goricës

Kjo urë, e ruajtur vetëm si një gërmadhë, është e ndërtuar mbi lumin Drino dhe kapërcen pjesën jugore të rrugës kryesore që shkon në drejtim të luginës afer fshatit Jergucat. Ajo, së bashku me rampat prej guri, është 32m e gjatë dhe vetëm 1.90m e gjerë. Dy harqe të mëdhenj në formë rrethore kalojnë mbi shtratin e lumit, ndërsa një i tretë është i futur në bregun e lumit. Harku më i madh, ai në bregun lindor është 7.60m mespërmes. I dyti është 6.50m. Pastaj vjen një rampë masive, me gjatësi afro 4m, e ndjekur nga një hark i tretë me gjerësi 3.80m. Harku qendror dhe ai perëndimor janë ruajtur mirë. Harku lindor është akoma në këmbë, por muri lidhës, që dikur mbante sipërfaqen e rrugës dhe rampën lindore, është zhdukur plotësisht. Në përgjithësi, urat e luginës së Dropullit na japin mundësinë të imagjinojmë se si kanë qënë urat e tjera të Shqipërisë në periudhën osmane, ura të cilat unë nuk munda t’i shoh, për shkak të kohës së shkurtër të udhëtimit tim në këtë vend. Urat e luginës së Dropullit paraqesin tipin karakteristik të urës në Shqipëri. Për urat e shumta që krahasohen me vepra të këtij lloji në Ballkan, ato të Mesit, Elbasanit dhe Beratit janë domethënëse.

info@balkancultureheritage.com