Ura e Kollorcës
Qyteti antik
~Foustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Roma Mbretërore
~Shaban Dervishi
Republika e hershme
~Shaban Dervishi
Zgjerimet e para të Romës (753 – 350 para Jezu Krishtit)
~Akademia e Shkencave e Shqipërisë, Instituti i Arkeologjisë
V
XV
XX
Shqipëria Arkeologjike
~Muzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Në pranverë të vitit 1396
~Oliver Jans Schmitt
Republika detare e Venedikut
~Oliver Jens Schmitt
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Bylisi
~Neritan Ceka, Skënder Muçaj

Ura e Kollorcës

Që prej shkatërrimit të Urës së Subashit, ura e fshatit të Kollorcës, 4 km në jug të Gjirokastrës, është më madhështorja e urave të Dropullit dhe, pas asaj të Mesit afër Shkodrës dhe ato të Elbasanit e të Beratit, është më e mira në vend. Ajo është 103m e gjatë dhe kalon mbi lumin Drino me pesë harqe. Harqet qëndrojnë mbi katër pila të ngjashme, të cilat përforcohen me një hundë me majë në drejtim të rrjedhës. Mbi secilën prej pilave ndodhet një portë plotësuese, e mbuluar me një hark të lakuar rrethor për të lejuar kalimin e lirë të ujërave në pranverë. Harqet janë të një gjerësie nga 9-11 m dhe ndryshojnë pak për nga forma. Disa harqe janë rrethorë dhe disa të tjerë janë me majë. Ura është 3.70m e gjerë dhe afersisht 7m mbi nivelin e zakonshëm të ujit Ajo i ka akoma parmakët prej guri, por ato duket se i përkasin një riparimi të këtij shekulli. E gjithë ura është e ndërtuar me blloqe të vegjël gurësh gëlqerorë me ngjyrë gri, që kanë një sipërfaqe të ashpër.

info@balkancultureheritage.com