Ura e Osumit
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Ura e Osumit

Ura e gjatë prej guri mbi Osum është një nga pikat kryesore të referimit të qytetit. Është e qartë se në shekullin XVII, lumi kalohej tashmë nga një urë guri, e cila është përmendur nga Evliai. Ka mundësi që ura të ketë fillesa më të vjetra. Puna që shohim sot e ka origjinën në një rikonstruksion të përgjithshëm në kohën e Kurt Ahmed Pashës, midis vitit 1777 dhe 1780. Ura kapërcen lumin e turbullt me shtatë harqe të gjera, që qëndrojnë mbi shtylla të rënda. Poshtë sipërfaqes së rrugës janë bërë disa vrima më të vogla dhe më të niëdha në këto shtylla, në intervale të rregullta. Këto vrima i japin mundësi ujit që të kalojë tejpërtej në raste vershimesh dhe, në këtë mënyrë, e ulin trysninë e tij. Ura ka qenë e ndërtuar krejtësisht me gurë të prerë. Gjatë një riparimi në gjysmën e dytë të shekullit XIX, fonna e saj origjinale nuk u ndryshua, por dy harqet në anën jugore, të cilat ishin prishur, u rindërtuan me tulla. Ura është akoma në përdorim për të gjitha llojet e automjeteve.

info@balkancultureheritage.com