Ura mbi lumin Shkumbin
Qyteti antik
~Foustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Roma Mbretërore
~Shaban Dervishi
Republika e hershme
~Shaban Dervishi
Zgjerimet e para të Romës (753 – 350 para Jezu Krishtit)
~Akademia e Shkencave e Shqipërisë, Instituti i Arkeologjisë
V
XV
XX
Shqipëria Arkeologjike
~Muzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit

Ura mbi lumin Shkumbin

Në pjesën jugore të qytetit ndodhet një urë e bukur mbi lumin Shkumbin, e cila lidh Elbasanin me zonën malore të Shpatit. Ura ka 12 harqe të një madhësie të barabartë. Ajo është ndërtuar në vitin 1780 nga guvematori i mirënjohur Kurt Ahmed Pasha dhe ka zëvendësuar urën e drunjtë, që ekzistonte në kohën e Evlia Çelebiut. Ura ka mbetur e padëmtuar dhe u ka mbijetuar të gjitha luftrave dhe trazirave. Vetëm parmakët e saj janë zëvendësuar me të tjerë më modernë. Meqë kjo vepër konsiderohet sot si një objekt i një rëndësie strategjike, nuk ishte e mundur të bënim asnjë matje të saj.

info@balkancultureheritage.com