Urbanistika
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Urbanistika

Urbanistika

Për nivelimin e syprinës së qytetit, lehtësisht të pjerrur drejt jugperëndimit, janë përdorur mure tarracimi të ndërtuara me të njëjtën teknikë si muret rrethues. Në rrafshet e niveluar shtriheshin ndërtimet shoqërore dhe ishujt kënddrejtë të banesave.

Orientimi rigorozisht i njëjtë i rrugëve në insulat e zbuluara, 500 m larg njëra tjetrës, tregon se urbanistika e qytetit të Antigonesë i përmbahet sistemit hipodamik, atij ortogonal. Gjatësia e insulave është 53 m, ndërsa gjerësia ende nuk është kapur.

Gjerësia e rrugëve kryesore, anash të cilave vijonin trotuare 1,5 m të gjerë, ka qenë mbi 7m. Rrugët sekondare, të cilat terrenet e pjerrët i kalojnë me shkallëzime, janë 5,5 m të gjera. Si rrugët kryesore ashtu edhe ato sekondare kanë qenë të pajisura me sisteme kanalizimi.. Vetë banesat ndaheshin prej njëra- tjetrës me rrugica 2 metërshe. Agoraja ende e pazbuluar duket se ndodhej në mes të qytetit..

info@balkancultureheritage.com