Urbanistika
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Urbanistika

Sistemi urbanistik nuk ka qenë i rregullt: rrugët gjatësore të gdhendura në shkëmb, të cilat nuk shquajnë për punim cilësor, vijojnë të çrregullta. Fragmentet arkitektonikë (shtatore e Artemisit, tjegulla dhe një geizon), gjasisht të një tempulli, të gjetura në rrafshin para qytetit dhe gjurmë banesash në kodrat përreth, tregojnë se në shek. 3 p.e.sonë, qyteti u zgjerua jashtë mureve rrethues. Jashtë mureve gjendet dhe nekropoli i cili ruan traditën e varrimit me tuma. Mbas një periudhe lulëzimi në shekullin III-II p.e.sonë., pas pushtimit romak, qyteti nis rënien dhe fortifikimi e humbet funksionin. Në shek 4 buzë mureve vendoset varreza dhe jeta shuhet po në këtë shekull.

info@balkancultureheritage.com