Urbanistika dhe banesat
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Urbanistika dhe banesat

Banesa antike në Klos. Në plan të parë cisterna shekulli i 3-të para Krishtit

Gërmimet dhe vëzhgimet në terren kanë dëshmuar se vetëm agoraja ka qenë një hapësirë e organizuar në principe gjeometrike. Pjesa rezidenciale e qytetit ka qenë e vendosur në tarraca, të krijuara nga mure tarracimi, për të mundësuar ngritjen e banesave.

Njëra nga banesat e gërmuara në anën jugore përbëhet nga dy njësi të ndara nga një koridor dhe kishte para një oborr të vogël, ku gjendej stera. Në Klos, si dhe në qendrat e tjera qytetare të Gurzezës dhe të Margëlliçit, shtresat arkeologjike mbyllen me një shkatërrim, i cili datohet në vitin 167 p.Kr.

info@balkancultureheritage.com