V
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

V

Evropa hordhive gete

i është dhënë si plaçkë dhe lojë deri tek kufijtë

e Dalmatisë plot pyje: e gjithë toka, që ndërmjet ujërave të lëvizshëm të Pontit dhe dallgëve të Adriatikut shtrihet

e shkretë ka mbetur, pa bagëti dhe e pabanuar nga asnjë kolon

po ashtu sikurse Libia, që e zhuritur vazhdimisht

nga dielli, të kultivohet nga dora e njeriut s'mundet.

Toka thesale digjet; hesht, meqenëse u braktis nga çobanët,

Pelioni; zjarri, tokat e bukës në Emathi shkretoi;

krahina e Panonisë, fortesat në gjendje të vajtueshme të Thrakisë

dhe fushat e myzëve nuk shkaktojnë më lot tek asnjeri.

Sulmet për çdo vit përsëriten, kurse fushat shkretimit

i qenë nënshtruar, dhe ndjenjën e fatkeqësisë ngjaijet e zakonshme e mbytën.

Eh! sa gjëra të mëdha për një kohë të shkurtër zhduken.

Shteti, me aq shumë pak i ndërtuar

dhe i ruajtur, me përpjekjet e mijëra prijësve i krijuar,

 të cilin dora romake për aq shumë vjet e pat mbrojtur

brenda një kohe të shkurtër, nga një tradhëtar dhe i paditur u shkatërrua...

info@balkancultureheritage.com