Varri Distyle in Antis
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Varri Distyle in Antis

Varri nr. 2, i tipit jonik distyl in antis, me dy kolona mes cungjeve murale anësore, në projektin e parë u konceptua me dy dhoma. Dhoma e parë (3,8 x 3,5 m), e thelluar në shkëmb deri në ballin e dystë të fasadës, qarkohet nga një bankë e ulët për pjesëmarrësit në ceremoninë funebre. Fillimisht ajo u mendua si paradhomë, por më tej u la e lirë si oborr. Dhoma e dytë, e dytë, e varrit, është gdhendut, e tëra në shkëmb. Dhoma me përmasat standade të një trikline/dhomë gostie (3x 2,8 x 2,1 m), mbulohet me qemer cilindrik. Në ballin e saj dhe nga e majta gjenden dy sofate guri 1 m të gjerë, ku mund të vendoseshin dy trupa. Në sofatin e majtë është gdhendur në formë kolltuku një mbajtëse kutie hiri. Si e tillë dhoma ka shërbyer si varr familjar, për varrimin me kallje të dy burrave dhe hirin e një gruaje.

Fasada është modeluar e tëra në gur. Kolonat dhepilastratmurale janë të thjeshta, pa kanelyra dhe xokol, por kapite-let jonike janë krejt të pazakonta.Shëmbëlltyrat e vetme të këtij tipi janë kapitelet e var-rit nr. 3 në Selcë dhe kapitelet e varreve të il-irëve Daunë në Salapia (Apulia). Porta e profiluar dotike, ka një ngushtim mjaft më të fortë se në varrin nr. 1 (6.7%). Mbi kapitelet vijon arkitrau i thjeshtë dhe mbi të frizi me profil S. Gjurmët në shkëmb tregojnë pra-ninë e një tympanoni të montueshëm trekëndësh, me një nishe drejtkëndëshe në mes.

Porta dorike në mes të fasadës, mbyllet nga porta e brendsh-me, portë-kulisë njëkanatëshe, prej së cilës ruhet në dysheme mekanizmi i bllokimit dhe porta e jashtme dykanatëshe, me imitacion të traversave dhe kokëve të gozhdëve.

info@balkancultureheritage.com