Varri distyl
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Varri distyl

Varri nr. 1, përbëhet nga dhoma e varrimit dhe fasada e modeluar si naiskos distil (me dy kolona në ballë).

Elementet arkitektonike: gjysmëkolonat, e tyre, entablementi dhe Selcë: Brezi shkëmbor i varreve monumentale varreve, tregon se ata qëndronin të lirë, të hapur për shikimin.

Varri nr. 1, përbëhet nga dhoma e varrimit dhe tympanoni janë punuar veçmas dhe montuar. Në mes të fasadës është gdhendur hyrja e tipit dorik, me trarë masivë të ngushtuar lehtësisht lart (2.6 %).

Hyrja mbyllej nga dy porta: njëra e brendshme, portë-kulisë njëkanatëshe, dhe tjetra e jashtme, dykanatëshe dhe e palëvizshme. Dhoma relativisht e madhe e varrimit (3.5 x 3.1 x 2.1 m), drejtkëndëshe dhe me qemer të cekët, përmban vetëm një sarkofag, në të majtë të hyrjes asimetrike.

info@balkancultureheritage.com