Vila
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Vila

Në shek. 1 p.e.sonë. fortifikimi kthehet në bërthamën e një vila rusticae e cila shfrytëzon ambientet e fortifikimit të parë duke shtuar 9 ambiente të reja me karakter utilitar. Ndërtimi i ri i kësaj faze ka një planimetri drejtkëndëshe (1012 m2) me fasadën të orientuar nga jugu. Në qendër të kësaj ane gjendet hyrja e re. Muret anësorë (0,8 m) janë ndërtuar me blloqe guri si të fortifikimit të parë, por të latuar keq, ndërsa ndarjet (0, 5 m) me gurë dhe rrasa të vogla. Muret kanë qenë të suvatuar ndërsa dyshemeja e mbuluar me dhe ose rasa. Arkitektura grosolane tregon për një ndërtim utilitar, pa vlerë të veçantë arkitektonike.

info@balkancultureheritage.com