XXVI
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

XXVI

Alarihu/ i ndezur, duke e shikuar shtrembër

plakun, që fliste fjalë të tilla, më tepër s'e duroi,

Por i zemëruar« fjalimin e tij të bujshëm ia ndërpreu:

"Në qoftë se mosha e jote, e braktisur nga arsyeja dhe ndjenjat nuk do të të falte,

kurrë nuk do të duronte pa u hakmarrë kundër fyerjeve

të turpshme të gjuhës sate Danubi, sa të jem unë gjallë.

Unë që kam vënë në ikje pranë Hebril sa e sa perandorë,

do të lejoj vallë që ti të më këshillosh për të ikur,

kur e gjithë natyra mua më nënshtrohet? Male duke rënë në këmbët

tona dhe lumenj duke u tharë ne pamë.

Perënditë getë dhc manët’ e paraardhësve të mi nuk kanë urdhëruar kështu

që unë lë kthehem dhe të eci nëpër një rrugë të kundërt

Unë ose si ngadhnjimtar do të sundoj në këlë tokë ose

i mundur në të do të varrosem. Unë mc shpejtësi kalova përmes kaq popujsh

dhe qytetesh,

kalova Alpet dhe me përkrenare ngadhënjimtare piva ujë nga Padi.

Ç'më mbetet tjetër përveç Romës? Populli i ynë mc fuqinë e tij

spikaste pikërisht atëherë, kur nuk kishte besim në asnjë lloj arme;

Kurse tani që pushteti i Ilirikut më është dhënë

dhe ata komandant të tyre ushtarak më benë, aq shumë heshta, aq shumë shpata,

aq shumë përkrenare mc djersën e thrakëve përgatita,

dhe detyrova të japin për nevojat e mija taksën në hekur

qytete romake me urdher ligjor.

Kështu fati më buzëqeshi, kurse ata, të cilët gjatë shumë viteve

i shkretova, më janë dhënë për të më shërbyer..."

info@balkancultureheritage.com