Xhamia Mbret e Përmetit
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Xhamia Mbret e Përmetit

Kjo xhami ka qenë ndërtuar me porosi të sulltan Bajazitit të dytë, në vitin 1494-1495 (900 H) siç mësojmë nga mbishkrimi i vonë i saj. Xhamia u dogj gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe ne njohim prej saj vetëm minaren dhe pamjen e përgjithshme të ndërtesës së vonë.

Xhamia ka qenë e tipit me sallë të mbuluar me çati druri dhe paraprihej nga një portik i hapur. Minarja ndodhej, si zakonisht, në anën perëndimore dhe përbëhej nga bazamenti prizmatik me bazë katrore, nga trupi tetëfaqësh dhe nga pjesa e sipërme me dy kazanë. Trupi i minares ishte i ndërtuar me gurë pak të punuar, plloçakë e të lidhur me llaç gëlqereje në fuga të holla, dhe i suvatuar. Në trupin e minares ishin dhe një sërë të çarash për ndriçim. Trupi përfundonte me një kornizë të lehtë mbi të, prej nga fillonte kazani i poshtëm. Zgjerimi i tij për në ballkonin bëhej nëpërmjet kalimesh të rregullta të lakuara. Mbi të është një pjesë e trupit të minares, pak më i ngushtë se i poshtmi, që përfundon me një kornizë të hollë. Dhe kazani i sipërm gjithashtu është me kalime të lakuara, por të dhëmbëzuara. Mbi të është pjesa e fundit të minares.

Minarja, me dy kazanë e xhamisë mbret të Përmetit, është shembull unik për vendin tonë. Me përmasat dhe përpjesëtimet e saj të rënda, ajo flet qartë për një ndërtim të hershëm, një imitim i shembujve të huaj të hershëm. Lidhur me xhaminë e Sulltan Bajazitit, djegur gjatë Luftës së Dytë Botërore, në muzeun e qytetit kemi një pllakë me mbishkrim për rindërtimin e saj në kohën e sundimit të Sulltan Abdyl Hamitit, 1774-1789, nga Jahja Silhardari, në vitin 1786-87 (1201H).

info@balkancultureheritage.com