Xhamia e Meçitës në Gjirokastër
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Xhamia e Meçitës në Gjirokastër

Ngrihet në qendër të lagjes me të njëjtin emër dhe formon në një ansambël me krojet dhe hamamin e vetëm të qytetit. Për të Çelebiu na thotë se "Poshtë, në fund të hamamit ndodhet xhamia e Muratit, e gurtë dhe në të hipet me shkallë. Kjo xhami ka një minare guri të zbukuruar me një çezme ... Ka vizatime në tavan mjaft të përpunuara...". Siç shihet, njësimi i kësaj xhamie me xhaminë e lagjes Meçite është i sigurt, po kështu dhe datimi i saj në gjysmën e parë të shek. XVII.

Xhamia përbëhet nga salla e lutjeve, mbuluar me çati druri e tavan, nga hajati sot i transformuar dhe minarja.Për shkak të terrenit të pjerrët, në katin e poshtëm të hajatit hipet me shkallë guri dyrampshe, të ndërtuara në mënyrë masive me muraturë. Në katin e dytë të hajatit të shpien një palë shkallë druri. Hajati ndriçohet nga dritare të vendosura në murin verior të tij. Në sallë hyhet nga porta veriore, anash të cilës janë dy dritare. Në murin jugor të sallës së lutjeve kemi mihrabin me dy dritare anash. Salla ndriçohet edhe nga katër dritare në murin perëndimor, si dhe dritare në murin lindor. Për tavanin e dikurshëm na flet Çelebiu, ndërsa tavani i sotëm është relativisht i ri. Me interes është dhe minarja ndërtuar prej guri, në bazamentin shumëfaqësh e të cilit ka një çezme, rast i veçantë për xhamitë e vendit tonë. Muratura e xhamisë është me gurë në rreshta horizontale, të lidhur me llaç gëlqereje, një teknikë e njëjtë për qytetin muze të Gjirokastrës.

info@balkancultureheritage.com