Xhamia e Teqes
Qyteti antik
~Foustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Roma Mbretërore
~Shaban Dervishi
Republika e hershme
~Shaban Dervishi
Zgjerimet e para të Romës (753 – 350 para Jezu Krishtit)
~Akademia e Shkencave e Shqipërisë, Instituti i Arkeologjisë
V
XV
XX
Shqipëria Arkeologjike
~Muzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit

Xhamia e Teqes

Një “Xhami e Teqes” është përmendur nga Evlia Çelebiu në shekullin e XVII. Xhamia me formën e saj aktuale është e një periudhe më të vonë, me sa duket e mesit të shekullit XVIII. Në vitin 1967, ajo ekzistonte ende, por mund të jetë shembur pak kohë më vonë. Xhamia e ka humbur minaren dhe është ruajtur vetëm salla e faljes, me një kube e mbuluar me rrasa guri. Ndërtimi është i njëjtë me atë të xhamisë së Pazarit dhe ndodhej midis pazarit dhe fortesës. Kohët e fimdit, Frashëri dhe Dashi kanë publikuar një fotografi të saj (17a). Ata vënë theksin tek një mbishkrim, në të cilin thuhet se xhamia është ndërtuar në vitin 1145 (A.D.. 1732/33), datë që përputhet me stilin e ndërtesës.

Në Gjirokastër ekzistonte edhe një xharni e tretë, në pjesën veriore të qytetit. Kjo duket se është xhamia teqe, që i takon fundit të shekullit të XVIII. Në lidhje me këtë ndërtesë nuk është mundur të gjendet asnjë hollësi arkitekturore.

info@balkancultureheritage.com