Xhamia e kështjellës
Qyteti antik
~Foustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Zgjerimet e para të Romës (753 – 350 para Jezu Krishtit)
~Akademia e Shkencave e Shqipërisë, Instituti i Arkeologjisë
V
XV
XX
Shqipëria Arkeologjike
~Muzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Në pranverë të vitit 1396
~Oliver Jans Schmitt
Republika detare e Venedikut
~Oliver Jens Schmitt
Bylisi
~Neritan Ceka, Skënder Muçaj

Xhamia e kështjellës

Brenda kështjellës ndodhen rrënojat e një xhamie të ndërtuar nga Sulltan Sulejmani. Më parë mendohej se kjo xhami ishte ngritur mbi rrënojat e një katedraleje të vjetër, por studimi i Prendit provoi se një mendim i tillë nuk ishte i vërtetë, sepse në kështjellë nuk kishte patur ndonjëherë ndonjë kishë. Xhamia ka qenë një ndërtesë në formë katrore, relativisht e vogël, por me proporcione të rregullta dhe me kube. Shumica e mureve të saj ekzistojnë akoma, por kubeja është shembur. Gjatë vizitave të mia në Lezhë, në vitet 1967 dhe 1978, nuk munda të mbledh informacione më të hollësishme. Studimi i hollësishëm i xhamisë së shekullit XVI dhe i kështjellës së Sulltan Sulejmanit, mbetet akoma një gjë e dëshiruar për historinë e arkitekturës osmane në këto toka.

info@balkancultureheritage.com