Xhamia në Kalanë e Ndroqit
Qyteti antik
~Foustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Roma Mbretërore
~Shaban Dervishi
Republika e hershme
~Shaban Dervishi
Zgjerimet e para të Romës (753 – 350 para Jezu Krishtit)
~Akademia e Shkencave e Shqipërisë, Instituti i Arkeologjisë
V
XV
XX
Shqipëria Arkeologjike
~Muzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit

Xhamia në Kalanë e Ndroqit

Kalaja e Ndroqit ndodhet në mes të rrugës automobilistike që lidh Tiranën me Durrësin, dikur një degë e Rrugës Egnatia. Për herë të parë vendbanimi përmendet në regjistrimin e vitit 1431-2 me emrin Andronikleri, si fshat me 23 shtëpi, ndërsa në vitin 1570 kështjella përmendet si një fortesë e dobët në një reladon mbi ndërtimet mbrojtëse të zonës. Zona përmendet dhe në një relacion të Pjetër Budit dërguar kardinal Gozzadinos në vitin 182164 . Midis mureve të brendshme të kalasë ndodhet ndërtesa me përmasa të planit 9.0 x 10.0 m. dhe me të mure të ruajtura deri në 6 m. lartësi. Muret janë ndërtuar me gurë të çrregullt e lidhur me llaç gëlqereje. Në çdo faqe të xhamisë ka nga dy dritare të mbuluara me hark të mprehët. Minarja e shtuar më vonë që ndodhet në faqen jugore të ndërtesës, flet për një përshtatje të saj për këtë funksion. Me mjaftë gjasë kthimi i saj në faltore duhet të jetë i vonë.

info@balkancultureheritage.com