Banesat e shek. III-II p.e.sonë.
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Banesat e shek. III-II p.e.sonë.

Në anën verilindore të akropolit u gërmuan dy horizonte banesash të shek. III-I p.e.sonë të zhvilluara para një muri tarracimi 25 m të gjatë, i pari me konstruksion druri dhe një numur pitosash për ruajtje rezervash ushqimore dhe i dyti me mure të ndërtuar me gurë të vegjël të lidhur me baltë. Në anën juglindore të akropolit u gërmua një radhë dyqanesh dhe punishtesh të shek. II-I p.e.sonë, të vendosura pas një muri terracimi, të gjitha të ndërtuara me blloqe kudratikë, pjesa më e madhe të ripërdorur. Në qytetin e poshtëm, poshtë varrit nr. 4, u gërmua në një terracë natyrore një banesë e zhvilluar në tri periudha të ndryshme ndërtimi. E para, që karakterizohej nga një portik para fasadës, ishte ndërtuar me blloqe të marra nga shkatërrimi i fasadës së varrit nr. 4. Dy periudhat e tjera i takojnë banesave të mbyllura me një korridor qëndror dhe ambiente rreth tij. B. Materialet e gjetura, kryesisht qeramikë, i takojnë shek.II-I p.e.sonë.

info@balkancultureheritage.com