Stoa B
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Stoa B

Stoa B

Është monumenti më i ruajtur i periudhës klasike në agora. I ndërtuar rreth mesit të shek.IV p.Kr., njëkohësisht me bastionin e anës lindore të murit rrethues, ai i qëndroi kohës dhe u përdor të paktën deri në shek.II m.Kr. Ka në plan formë katërkëndëshe 72,2 x 10,50 m dhe ndahet në dy rrugë nga një kolonadë e brendshme prej 36 kolonash dorike tetëkëndëshe. Ka qenë dy-katëshe me një diferencim të stileve të kolonadave, dorik për të poshtmin dhe jonik për të sipërmin, sipas një modeli korintas.

Muri i prapmë i monumentit, që i mbështetej faqes së kodrës, ka qenë trajtuar me shtatëmbëdhjetë nishe në formë gjysmëkubeje për rritjen e qëndresës.

Kolonada e katit të sipërm përbëhej me kapitele jonike të zbukuruar me kalisa. sipas një modeli të njohur në Epir dhe Maqedoni në shek. IV p.Kr.

Stoa B përfaqëson një monument mjaft interesant, veçanërisht për trajtimin me shtatëmbëdhjetë nishe të murit fundor, që rriste qëndrueshmërinë e monumentit, por edhe krijonte sfonde mjaft të përshtatshme për vendosjen e skulpturave. Disa prej këtyre të fundit, të datuara në shek.II m.Kr., u zbuluan edhe gjatë gërmimeve të bëra nga L. Rey.

Muri fundor, i cili u zbulua i rrënuar, u restaurua në vitet ’60 nga K. Zheku dhe i ka qëndruar mjaft mirë kohës.

info@balkancultureheritage.com