Kanalizimet
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Kanalizimet

Largimi i ujërave tej mureve rrethues ishte i domos-doshëm, pasi në raste shirash të fortë muret ktheheshin në diga ujrambledhëse. Kjo do ti dëmtonte rëndë ata, pasi shumica e tyre vijonte me një superstrukturë qerpiçi mbi xokolin e gurtë. Për këtë, xokoli përshkohej nga kanale, të cilat jashtë përfundonin me lugje për derdhjen e ujit (fig. 5T).

Ky problem, në murin me tulla të Apollonisë u zgjidh më studiuar dhe me kërkesa estetike. Sistemi i largimit të ujërave në murin jugor të qytetit përbëhet prej kanaleve, pusetave dhe murit pendë, detyra e të cilit ishte që të mos lejonte ujërat e shiut të arrinin murin rrethues me tulla të lidhura me baltë.

Ujërat e mbledhura prej murit pendë, kalonin në pusetat e mbuluara me qemer, në fundin e të cilave niste kanali i tërthortë (1.50 x 0.45 m) me blloqe të latuar guri. Kanali i cili e përshkon mes për mes dhe me pjerrësi murin rrethues, në anën e jashtme trajtohet me përkujdesje dekorative, duke u mbuluar me hark të mprehtë, të njëjtë me harkun e hyrjes së shek. III p.e.s. në temenos.

info@balkancultureheritage.com