Gjetjet arkeologjike
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Gjetjet arkeologjike

Përkrenare bronzi ilire nga nekropoli i Zgërdheshit.
Gjysma e dytë e shekullit të 5 p.e.sonë.
Artemis. Statuja prej mermeri e gjetur në Zgërdhesh. Shekulli i 3 p.e.sonë

Qeramika protourbane përfaqësohet nga kupa dhe tasa me vegje veshore, në formë gjuhe dhe brinake, me brumë të hirtë të shek VI-V p.e.sonë. Përveç qeramikës kësaj periudhe i përkasin fragmente zgjyre metali. Periudha urbane përfaqësohet nga solenë dhe kalypterë me vula epigrafike, pytosa dhe amfora dhe qeramikë tryeze me vemik të zi. Në këtë të fundit mbizotëron qeramika apule dhe ajo e Megarës e fundit shek. lV-ll p.e.sonë. e prodhuar në Epidamn. Zgjyra e shumtë vërteton praninë e punishteve të punimit të metalit.

Monedhat janë kryesisht të Epidamnit (Herakli- armë (90) para gjysmës ll të shek lV p.e.sonë., Zeustrekëmbësh (100), Helios- anije (20) të shek lll-l p.e.sonë., nga një ekzemplar i Demetrit II të Maqedonisë, Antigon Dosonit, Isës dhe Kerkyra Nigra-s. Gjetjet e periudhës romake përfaqësohen nga qeramika me vernik të kuq të dobët dhe një kallëp terrakote i periudhës së Antoninëve (fundi shek. l fillimi shek ll).

info@balkancultureheritage.com