Muret rrethuese
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Muret rrethuese

Pjesë e murit rrethuese të Byllisit, gjysma e parë e shekullit të 4-të p.e.s.

Muret rrethuese të Bylisit kanë një gjatësi prej 2250 m dhe rrethojnë një sipërfaqe prej 30 ha, në të cilën shtrihej qyteti antik. Planimetria e tyre është e thjeshtë, në formë trekëndëshi, vetëm me pesë kulla, por ka gjashtë porta, që sigu-ronin lëvizjen e shpejtë të banorëve dhe udhëtarëve në qytet.

Në strukturën e tij muri rrethues është një emplekton me gjerësi 3,50 m, ndërtuar prej blloqesh gëlqerore të punuara në forma katërkëndëshe dhe të vendosura në rreshta pothuaj të barabartë me lartësi 0,55-0,65 m. Është llogaritur që lartësia e murit nga jashtë lëvizte nga 8-9 m, ndërsa nga brënda kishte një shteg rojesh në lartësinë 3,50 - 5,30 m. Muri rrethues i Bylisit ka qenë ndërtuar në çerekun e dytë të shek.IV p.Kr. dhe është i ngjajshëm tipo- logjikisht me fortifikimet e së njejtës periudhë në Berat. Amantia, Olympe. etj.

Një periudhë e dytë ndërtimesh u realizua në fortifikimet e Bylisit në kushtet e luftrave. Në këtë periudhë u ndërtua oborri i fortifikuar në anën veriore të qytetit.

Muret rrethuese të Bylisit u ruajtën edhe kur qyteti u shëndërrua në koloni romake dhe u rindërtuan në periudhën byzantine.

info@balkancultureheritage.com