Dekoret e kodikut të 22-të të Beratit
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Dekoret e kodikut të 22-të të Beratit

Kodiku është perikope ungjijsh me 172 fletë pergameni, me tekste në dy kolona, me format 25,8 x 22 cm dhe me 23 rreshta për kolonë. Teksti është me shkronja të vogla të tipit të mesëm, ngjyrë kafe të çelët.

Dorëshkrimi në fjalë stoliset vetëm me gjashtë vinjeta, në formë shiriti horizontal, me skema gjeometrike dhe shumë iniciale të mëdha. Vinjetat janë me motive shiritash të gërshetuara me forma të ndryshme. Disa prej tyre janë me motive rombi, që priten në mes me linjëza vertikale dhe kthehen në trikëndësha, me lule të stilizuara secili. Këto skema janë prej linjash ngjyrë të kaltër të çelët mbi sfond të kuqërremtë, kurse lulet, të stilizuara, të bardha, gjithashtu, mbi sfond të kuqërremtë.

Inicialet të shumtën e rasteve punohen të zhvilluara me degëzime, gjithashtu, me ngjyrë të kaltër të lehtë, mbi sfond të kuqërremtë.

Duke u mbështetur në ngjyrat e hirshme të këtyre dekoreve që korrespondojnë me ato të kodikëve të vjetër, si edhe në grafinë me shkronja të tipit të mesëm, mendojmë se ky kodik si dhe dekoret e tij duhet t'i atribuohen fundit të shek. XII.

info@balkancultureheritage.com