Dekoret e kodikut të 23-të të Beratit
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Dekoret e kodikut të 23-të të Beratit

Kodiku është oktoih me nota bizantine, me 159 fletë letre dhe me tekst në një kolonë, me format 19 x 14,2 cm dhe me fletë 18-20 rreshta për faqe. Grafia e tekstit është me shkronja të vogla të tipit të vonë, ngjyre kafe, inicialet dhe titujt, të kuq. Në fletën e fundit, në një shënim, ruhet emri i autorit riprodhues Mihail Slavopuli dhe viti i riprodhimit 1292.

Kodiku ruan vetëm dy vinjeta të thjeshta, njëra në formë pi greke dhe tjetra në formë dy brezash horizontalë, të stolisura me motive gjeometrike. Motivi i vinjetës së parë paraqitet me linja valëzuese, valët e të cilave kanë një motiv zemre prej linjash të bardha, të përkufizuara prej linja të gjelbra me mbisfond të kuq. Edhe ky motiv vërteton vazhdimin e riprodhimit të motivit të zemrës nga Kodiku i 1-rë Beratinus. Ndërsa motivi i njërit brez të vinjetës tjetër përbëhet prej dy shiritash të gërshetuara kuq e verdhë, mbi sfondin e gjelbër. Tjetri ka një motiv prej vargu omegash të kuqe, të përshkruara prej një linje të verdhë, mbi sfondin të gjelbër.

info@balkancultureheritage.com