Dimal, Naiskosi Herës
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Dimal, Naiskosi Herës

Naiskosi i Dimalit ndodhet në anën lindore të kodrës së akropolit, midis teatrit dhe shëtitores. Naiskosi me përmasa 15.50 x 7.20 m dhe orientim perëndim-lindje, përbëhej prej naositdhehajatit (pronaos), të dy me përmasa të barabarta (6 x 5.2 m). Naiskosi është i tipit prostil/tetrastil, me 4 kolona në ballë dhe nga 2 anëve. Kolonada e tij mbështetej në një stilobat treshkallësh. Si i tillë ai ripërsërit modelin e rrallë të fazës 3. të orakuliit të Dodonës (218 p.e.s.). Tjegullat e shëtitores me stampën HPAION, e Herës, tregojnë se ktitor i shëtitores ishte naiskosi i Herës, gjasisht naiskosi i mësipërm. Gjithnjë brenda fushës së supozimeve, pozicionimi i shëtitores në rrëzën jugore të akropolit, sugjeron se akropoli ka luajtur edhe rolin e temenosit të Herës.

info@balkancultureheritage.com