Durrësi (Dyrrhachium)
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Durrësi (Dyrrhachium)

Ky qytet ishte i pari që vizitova. Këtu qëndrova pak kohë, pasi antikitetet e tij ishin parë prej kohësh nga arkeologë të tjerë. Një mision arkeologjik francez kryen gërmime që prej një viti. Megjithatë, nuk ndenja pa kërkuar dhe pa parë monumentet e njohura tashmë. Por për këtë nuk do të flas, duke e përcjellë lexuesin në bibliografinë e cituar në shënimet dhe në Shtojc'ën Bibliografike në fund (2). Meqë është studiuar më parë, nuk do të flas këtu as për pjesët ende të dukshme të Via Egnatia, arteria rrugore e madhe që duke nisur nga Durrësi, përmes Maqedonisë dhe Trakës, arrinte deri në Helespont. Ndonjë njoftim tjetër i karakterit të përgjithshëm gjendet në kapitullin e Përfundimeve, i cili gjendet në fund të këtij vëllimi.

Afro gjysmë ore nga Durrësi shtrihet vendi mbresëlënës i quajtur “Porta Romana”, i cili ruan rrënoja të mëdha muresh të lashta .

info@balkancultureheritage.com