Gjysëmhëna
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Gjysëmhëna

Derisa paraqitjet e gjysmëhënës në këtë pjesë të Evropës në epokën e neolitit janë të shpeshta, në periudhën ilire janë tejet të rraila dhe, edhe për ato të cilat i njohim deri sot nukjemi të sigurt që me të vërtetë paraqesin gjysmëhënën. Mendojmë në ato shtojca në formë të gjysmëhënës që i gjejmë në disa “tokëza” në formë kryqi nga lokalitetet e ndryshme në Gllasinc. Vështirë është të thuhet a kanë këto shtojca gjysmëhëne në këto tokëza vërtet ndonjë domethënie simbolike. Mirëpo, një tokëz e tillë duket se najep të drejtë që të mendojmë, se së paku disa prej shtojcave paraqesin Hënën. Fjala është për shembullin të cilin e ka gjetur Q. Truhelka në vendin Taline në të cilin, përveç gjysmëhënës, gjenden të skalitura edhe dy simbole të tjera religjioze, rrethi koncentrik dhe sopata e dyfishtë.

info@balkancultureheritage.com