Kërkimet arkeologjike
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Kërkimet arkeologjike

 Më 1861 shkeli në Apoloni arkeologu i parë, francezi L. Heuzey, që botoi planin e qytetit antik dhe disa skulptura. Arkeologu austriak K. Patsch botoi objektet arkeologjike, që ruheshin në Manastirin e Shën Mërisë, ndërsa kolegu i tij C. Praschniker bëri gërmimet e mirëfillta arkeologjike më 1916-1918 dhe i botoi rezultatet e kërkimeve të tij pas Luftës së Parë Botërore. Një mision francez i drejtuar nga Leon Rey zhvilloi gërmime arkeologjike në Apoloni në vitet 1924- 1938 mbi bazën e një koncesioni nga qeveria mbretërore shqiptare. Rezultatet ishin mjaft premtuese me zbulimin e stoas, buleuterionit dhe më pas të odeonit dhe bibliotekës. Një koleksion i rëndësishëm qeramike u krijua nga gërmimet në nekropol. Gjatë Luftës së Dytë Botërore arkeologu italian C. Sestieri zbuloi ndërtesën e një gimnazi antik në jug të manastirit. Gërmimet sistematike rifilluan më 1947 nga një ekspeditë e Institutit të Shkencave e drejtuar nga Hasan Ceka, që zbuloi murin jugor të temenosit dhe gërmoi në nekropolin tumular dhe murin rrethues.

Më 1958 - 1960 një ekspeditë shqiptaro-ruse e drejtuar nga S. Islami, H. Ceka dhe V. Blavatski u dha një hov të vërtetë gërmimeve, duke zbuluar tempullin e Dianës në agora, një pjesë të murit rrethues, disa banesa dhe një rrugë të qytetit. Gjithashtu, u gërmua një tumë e madhe me 136 varre me inventar mjaft të pasur.

Pas largimit të rusëve më 1961, gërmimet u vazhduan nga H. Ceka, që zbuloi çezmën e madhe monumentale të qytetit. Më pas A. Mano dhe B. Dautaj filluan gërmimin e teatrit (1969 - 1982), ndërsa V. Dimo dhe L. Koço vazhduan gërmimet në nekropol dhe në murin rrethues. Në vitin 1981 u ngrit Muzeu Arkeologjik i Apolonisë në ambientet e Manastirit të Shën Mërisë.

Që nga viti 1992 një ekspeditë e përbashkët shqiptaro-franceze, e drejtuar nga N. Ceka nga Instituti Arkeologjik i Akademisë së Shkencave dhe P. Cabanes i Universitetit të Parisit, rifilloi gërmimet në agora, duke zbuluar një rrugë të gjerë, e cila futet në sheshin e temenosit nga perëndimi, si dhe murin mbështetës të një tarrace mbi të cilën ngrihej një tempull. Gërmimet u vazhduan pas 1994 nën drejtimin e B. Vrekës nga pala shqiptare dhe të J-L. Lamboley të Universitetit të Grenoblës, duke zbuluar një ndërtesë publike në perëndim të rrugës dhe një tempull të tipit romak mbi podium mbi tarracën në jug të saj.

Kalorësi Apollonian, reliev i shekullit III p.e.sonë
Atlas duke mbajtur botën mbi supe. Pilaster për mbajtjen e pllakave prej guri (ortostate), rreth peristilit të banesës G shek. II p.e.sonë
Statuja prej mermeri e Perandorit Commodus 189-192 e gjetur afër buleterionit
Statuja prej mermeri e një të riu e gjetur afër buleterionit me gjasë Geta 217-218 p.e.sonë
Dionisi. Statuja prej mermeri e shek. II
Athena Promachos. Kopje mermeri e statujës së Phidias, nga skulptori Athinas, Euemeros, shek.II e.sonë
Portret mermeri i Perandorit Hadrian 117- 138
Portret mermeri i Villia Dikoiosyne (Iustitia), gjysma e dytë e shek. II
Nike Fluturuese. Doreza e një vazo bronzi. Prodhimi korintian i gjysmës së dytë së 6 p.e.sonë
Zeusi i Dodonës. Figurina prej bronzi e prodhimit korintas, e gjetur në lartësinë 101. Gjysma e dytë e shek. VI p.e.sonë

 

info@balkancultureheritage.com