Kërkimet arkeologjike
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Kërkimet arkeologjike

Studiuesi francez E. Isambert ishte i pari që më 1873 botoi një përshkrim të mureve rrethuese dhe stadiumit të qytetit antik, si dhe identifikoi aty Amantian. Më 1904 Karl Patsch vizitoi Amantian dhe botoi një përshkrim të një hyrjeje me hark, si dhe të një numri të madh relievesh, skulpturash, mbishkrimesh dhe pjesësh arkitektonike. Muret rrethuese dhe gjetje arkeologjike nga Amantia u trajtuan edhe nga italianët B. Pace dhe L.M. Ugolini.

Në vitin 1950 filloi gërmimi i stadiumit të Amantias si dhe sondazhe në nekropol nën drejtimin e H. Cekës dhe S. Anamalit, që vazhduan në vitet 1952-1953 dhe 1957. Në vitet 1988-1989 V. Bereti kreu gërmime në nekropolin e qytetit.

info@balkancultureheritage.com