Kërkimet arkeologjike
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Kërkimet arkeologjike

K. Paçi, i cili vizitoi rrënojat antike të KIosit në vitin 1900, përshkroi muret rrethuese, bëri një katalog të monedhave të Bylisit që gjeti aty, dhe transkriptoi një mbishkrim greqisht me të dhëna për organizimin administrativ të qytetit. Gjatë Luftës I Botërore qyteti u vizitua nga K. Prashniker, i cili hartoi një planimetri të fortifikimeve antike dhe përshkroi teknikën e ndërtimit të tyre. Në vitet 1971- 1975 dhe 1979 u kryen gërmime arkeologjike nën drejtimin e L. Papajanit, gjatë të cilave u zbulua një pjesë e murit rrethues, teatri, stoa dhe një banesë.

info@balkancultureheritage.com