Kisha e Shën Ndoit në Kep të Rodonit
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Kisha e Shën Ndoit në Kep të Rodonit

Është një rrënojë pranë kalasë së Skënderbeut, dhe një nga katër kishat që njohin nga burimet historike në atë vend. Planimetria e kishës është në aspektin e strukturave një ndërtim tipik romanik, mure me pilastra në forme kryqi, mbulesë me qemer cilindrik, arkadë në muret gjatësor. Naosi ndahet nga ambienti i altarit, nëpërmjet një brinjë rigjiditeti mbi pilastrat, që copëton në këtë mënyrë dhe hapësirën e brendshme. Në anën e jashtme muret janë të ndarë në dy breza të qartë, i poshtmi me pilastrat dhe harqet mbi to, i sipërmi me mure të rrafshët. Nga arkitektura gotike kemi harqet e mprehtë mbi pilastrat dhe mbulesën me qemerë të mprehtë, ndërsa nga arkitektura bizantine teknika e ndërtimit të mureve dhe dritaret dyshe. Mbi bazën e arkitekturës kisha datohet e shek. XIV-XV.

info@balkancultureheritage.com