Kodiku i 88-të i Korçës
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Kodiku i 88-të i Korçës

Ky kodik është katërungjijsh, ka 220 fletë shkruar në pergamenë, i stolisur vetëm me një figurë, me atë të ungjillor Markut, i pikturuar në letër dhe ngjitur në faqen e parë të ungjillit.

Ungjillor Markun këtu e shohim të kompozuar në një fron me sipërfaqe të ruzullt, pa mbështetëse, veshur me hitonin e tij të gjerë blu, me pala të kuqe. Si zakonisht, në të djathtën e tij mban në pëqi ungjlllin të hapur, veçse në faqen e parë nuk fillon me fjalë, por stollset me lulka të ndryshme të stilizuara të shpërndara nëpër fushën e faqes.

Figura e Markut jep përshtypjen e një niveli artistik të mirë, por trajtimi i saj në detaje nuk paraqet ndonjë vlerë artistike. Edhe përdorimi i ngjyrave,, trajtimi i veshjeve, janë bërë pa art e pa finesë. Vetëm portreti- i Markut si i menduar, është modeluar me plastikë mjaft të arritur dhe me shprehje të gjalla psikologjike, si i menduar.

Përveç portretit të Markut, figurat trajtohen me linja grafike, me ngjyra të rënda, pa forma të një plastike reale, që vërehet në format e trupit. Për këtë trajtim të dobët të figurës së Markut, në përgjithësi, ky portret nuk mund t'i referohet një kohe më të hershme, veç fundit të shek. XIV.

info@balkancultureheritage.com