Kreu i bardhë
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Kreu i bardhë

(Fshati Vergo, rrethi Sarandë). Në juglindje të fshatit matanë përroi të Balies, duke gjurmë muresh të ruajtura keq, të ndërtuara me, bloqe gurësh të mëdbenj me përmasa: 1.50x0.60x0.32 m. Bloqet janë pak të punuara me forma paralelopipedi; janë të vendosura në të thatë. Muri ka një gjatësi prej rreth 5 m. Me sa duket, bloqet e punuara formojnë një farë ambienti mbi një kodër të vogël, e cila ndodhet në mes të fushës.

Rreth këtij ambienti, në një sipërfaqe prej 200 m2, takohen fragmente të shumta tjegullash helenistike dhe romake, parete pitosash masivë, me fund të sheshtë, fragmente enësh të ndryshme të lyera me serë nga brenda dhe fragmente mokrash. Ndoshta këtu kemi të bëjmë me një vendbanim të hapët të kohës helenistike.

info@balkancultureheritage.com