Lufta me Austrinë
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Lufta me Austrinë

Ndërkohë, austriakët sulmuan territorin e Nishit, Bosnjës dhe Vidinit. Ata e morën Nishin, por u mundën nga Hekim-ogllu (Hekimoglu) Ali Pasha në Bosnjë, ku pësuan dhe humbje të rënda, pasi u vranë rreth 60.000 luftëtarë.22 Ahmed Pasha, djali i Koprylyzade Shehid Mustafa Pashait, në vitin 1150/1737, rimori Nishin riga austriakët, ndërkohë që Ivaz Mehmed Pasha i shkaktoi disfatë ushtrisë austriake në Vidin. Më pas, ai kaloi lumin Danub në veri, i mundi ushtritë austriake në zonën e Muhadijes dhe Harshovës, dhe mori, në vitin 1151/1738, Ada-kalenë, në mes të lumit Danub.23 Ai i shkaktoi një disfatë tjetër të rëndë ushtrisë austriake, që e detyroi atë të nënshkruante traktatin e paqes së Beogradit më 14 Xhumadel Ahire 1152/18 shtator 1739,24 sipas të cilit Beogradi, Serbia dhe Harshova iu kthyen Devletit Osman.25 Duke rimarrë territoret e humbura nëpënnjet Traktatit të Beogradit, Devleti Sublim Osman siguroi kufijtë e tij në Ballkan dhe kështjella e Beogradit shërbeu si parandalues për ardhjen e austriakëve në jug të Danubit.

Ndërkohë, rusët risulmuan gadishullin e Krimesë dhe Ben-derin, por u zmbrapsën nga trupat osmane. Numan Pasha, komandanti i zonës së Benderit, i shkaktoi edhe një disfatë ushtrisë ruse, që u detyrua ta dorëzonte kështjellën e Ozit dhe Këllburunit, duke lidhur dhe një traktat paqeje me Devletin Osman në vitin 1739. Sipas këtij traktati, kështjella e Azakut duhej të shkatërrohej, në mënyrë që zona ku ajo ishte ndërtuar të qëndronte si një zonë asnjanëse, ndërsa Devleti Osman u autorizua të ndërtonte një kështjellë në lumin Don dhe një kështjellë tjetër pranë Detit Azak. Nga ana tjetër, rusëve iu nda-lua lundrimi i luftanijeve dhe anijeve tregtare në Detin Azak dhe në Detin e Zi, dhe tregtia e tyre në këto dete do të bëhej me anë të transportimit nga anijet osmane.

info@balkancultureheritage.com