Mbresa udhëtimi
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Mbresa udhëtimi

Baron Nopça udhëtoi nëpër Kelmend në vitin 1905. Ai, pas një udhëtimi të gjatë në luginën e Cemit, nga vizita e bërë, i ka shkruar mbresat e veta:

“Mua më la mbresa të thella një episod që më ndodhi në luginën e Cemit, afër Urës së Tamarës, në rajonin e Kelmendit. Unë kërkova një gotë ujë si udhëtar në një shtëpi, por në vend të ujit i zoti i shtëpisë, të cilin nuk e njihja fare, më dha një tas me dhallë, të cilën e piva me shumë kënaqësi. Unë posa e kisha pirë dhallën ia behu i vëllai i zotit të shtëpisë, i cili po ashtu ishte i panjohur për mua. Meqë ishte mbrëmje dhe ai ishte i lodhur nga rruga e gjatë, kërkoi të pijë një dhallë. Mirëpo, ai gjeti vetëm tasin e zbrazët. Kur i zoti i shtëpisë i tregoi atij se kush e kishte pirë dhallën, ky i fundit nuk u shqetësua fare ashtu si e prisja unë, por ishte disi i lumtur dhe i kënaqur që unë kisha arritur në shtëpi para tij, duke bërë që familja e tij të shpëtonte pa u koritur. Në të kundërtën, mysafirët do të largoheshin nga shtëpia e tyre pa ngrënë diçka“.

info@balkancultureheritage.com