Medreseja e Pazarit
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Medreseja e Pazarit

Kjo ndërtesë e vogël dhe e rrallë ndodhet në pjesën qendrore të Gjirokastrës. Struktura e saj i ngjan disi një shtëpie të vjetër feudali shqiptar, por dallohet prej saj nga klasa, e mbuluar me kube. Ndërtesa ngjason me dy medresetë e Janinës së Epirit grek, ku janë përdorur të njëjtat metoda ndërtimi. Ka mundësi të ekzistojë një lidhje e ngushtë midis ndërtesave të Janinës dhe të Gjirokastrës, sepse aktiviteti i ndërtimit në Shqipërinë jugore dhe në Epir ka qenë në duart e mjeshtrave, marangozëve dhe bojaxhinjve lokalë, shpesh atyre vllehë. Sipas salnamesë të vitit 1317, ndërtuesi i kësaj medreseje ka qenë njëfarë Muhtar Aga Iskandoli, për të cilin nuk dihet asgjë më shumë.

info@balkancultureheritage.com