Mehmedi VI Vahideddini
Qyteti antik
~Foustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Roma Mbretërore
~Shaban Dervishi
Republika e hershme
~Shaban Dervishi
Zgjerimet e para të Romës (753 – 350 para Jezu Krishtit)
~Akademia e Shkencave e Shqipërisë, Instituti i Arkeologjisë
V
XV
XX
Shqipëria Arkeologjike
~Muzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Në pranverë të vitit 1396
~Oliver Jans Schmitt
Republika detare e Venedikut
~Oliver Jens Schmitt
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Bylisi
~Neritan Ceka, Skënder Muçaj

Mehmedi VI Vahideddini

Më 28 qershpr 1918, Sulltani Mehrned Reshadi ndërroi jetë dhe u pasua nga Mehmed Vahideddini, në periudhën e simdimit të të cilit, britanikët dhe francezët ndërmorën disa sulme kundër osmanëve në fronte të ndryshme. Trupat osmane luftuan me trimëri, por numri i ushtrive armike ia kalonte në numër ushtrisë osmane dhe armatimet e tyre ishin më të përparuara dhe superiore. Devleti Osman luftoi në shumë fronte gjatë Luftës së Parë Botërore: në Kaukaz, Ngushticën e Dardaneleve, Palestinë dhe Sina, Irak, Izmir dhe Antalja, Galici, Rumani dhe Dobruxha, dhe në Hixhaz, dhe në përfundim pati 3 milionë viktima, dhe arriti kolapsin duke iu nënshtruar Armëpushimit poshtërues të Mondros, që iu imponua më 30 tetor 1918. Dhe trupat osmane filluan të dorëzonin armët e tyre. Ndërkohë, Greqia iu bashkua forcave Aleate në momentin e fundit. Stambolli u pushtua nga fuqitë e Antantës. Devleti Osman pushoi së ekzistuari zyrtarisht më 4 nëntor 1922 me dorëheqjen e kabinetit të Tevfik Pashait.

info@balkancultureheritage.com