Miniatura e kodikut të 55-të të Beratit
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Miniatura e kodikut të 55-të të Beratit

Kodiku është një minolog sinoptik me 231 fletë letre, me tekst në një kolonë, me format 28 x 20,5 cm dhe me 34 rreshta çdo faqe. Grafia e tekstit është me shkronja të tipit të vonë, ngjyrë kafeje. Titujt dhe iniclalet janë në ngjyrë të kuqërremtë.

Kodiku i 55-të i Beratit ruan shtatë skica-portrete dhe dy vinjeta. Skicat janë të thjeshta, të vizatuara me linja të kuqërremta. Ato janë portrete shenjtorësh, përdorur si iniciale. Interesante në këtë kodik paraqiten vinjetat me motive të ndryshme, ndër të cilat më me interes për thurrjen e saj, na duket ajo me gërshetim shiritash, duke krijuar rrathë të koklavitur. Ky motiv është lënë i papërfunduar, në mënyrë të tillë që të mësohet mënyra e gërshetimit të tij. Kodiku në fjalë, me gjithë miniaturën, duhet t'i atribuohet fundit të shek. XIV ose fillimit të shek. XV.

info@balkancultureheritage.com