Minierat e kripës
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Minierat e kripës

E vetmja gjë që dimë për minierat e kripës është ajo që shkruan autorët anlikë. Straboni, në veprën e tij interesante “Geographica” (VII, 5, 11) shkroi se autariatët ishin në konflikt të përhershëm me ardiejt fqinj për shkak të burimeve të kripës që gjendeshin në kufirin midis këtyre dy fiseve. Sipas Strabonit uji i njelmët merrej në pranverë dhe lihej pesë ditë që të kristalizohej kripa. Apiani (Illyrica, 3) dhe Pseudo -Aristoteli (De mirabilibus auscultationibus, i përmendin gjithashtu këto burime të rëndësishme të ujit të njelmët dhe konfliktet për shkak të tyre, mirëpo prej përshkrimeve të tyre nuk mund të vërtetohet saktësisht se ku gjendeshin këto burime. Supozohet se burimet e përmendura gjendeshin në Orahovicë të Konjicës në bregun e majtë të Neretvës, ku edhe sotgjenden burimetë ujittë njelmët. Prodhimi i kripës duhet të ketë qenë mjaft i zhvilluar edhe pranë bregdetit, mirëpo për këtë aktivitet nuk kemi kurrfarë faktesh.

info@balkancultureheritage.com