Një degë jo shumë e rëndësishme e ekonomisë: mjeshtëritë
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Një degë jo shumë e rëndësishme e ekonomisë: mjeshtëritë

Mjeshtëritë kishin në Arbëri të veriut dhe të mesme një zhvillim modest. Në statutet e Budvës ato as nuk përmenden fare. Në Shkodër lista e mjeshtërive të mirëfillta, që nuk kanë të bëjnë me bujqësinë, është tejet e shkurtër. Në kapituj të veçantë trajtohen vetëm zdrukthtarët, farkëtarët dhe mjeshtërit e çative. Në periudhën venedike u dërguan në Durrës e në Shkodër zdrukthtarë dhe muratorë nga qyteti lagunor për të kryer punime fortifikuese Me sa duket profesionistët e vendit nuk mjaftonin. Por kjo nuk do të thotë se nuk kanë ekzistuar fare mjeshtëritë. Në kadastrën e Shkodrës përmenden këpucarë, zdrukthtarë, bojaxhinjtë dhe furrëtarët. Argjendarët dhe një murator në vitin 1416 bënin pjesë në qytetarët më të kamur të Shkodrës me prona të shumta në krahinë, ishin nganjëherë madje edhe funksionarë e pronarë (“pronarë rrogash ushtrie”). Në Lezhë ndeshet në vitin 1472 një argjendar. Në Raguzë dhe në Venedik jetonin mjeshtër arbër. Veç në atdheun e tyre është vështirë t’i dëshmosh. Ndoshta komunat arbëre ishin shumë të dobëta ekonomikisht për të arritur zhvillimin e një esnafeve të specializuara. Nuk se mungonin talentet, siç e dëshmojnë arbërit e diasporës, por mungonte trualli ushqyes ekonomik.

info@balkancultureheritage.com