Objekte tipike të qytetërimit “barbar”
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Objekte tipike të qytetërimit “barbar”

Ka një sërë objektesh që më duket se e aftojnë edhe më tepër datimin e ftindit që mund të dalë nga grupet D dhe E të materialit që kemi shqyrtuar. Në radhë të parë do të përmend tipin më të zakonshëm të fibulave për formën e të cilave, nëse kërkohet për materialin krahasues, sigurisht nuk mund të gjendet i tillë mes objekteve të qytetërimit klasik (e aq më pak në atë parahistorik), por ndeshet ose në kohën që vjen pas tij, ose mes prodhimeve të një qytetërimi bashkëkohor, ose pothuaj, me epokën romake, por të tipit “barbar”. Kështu, forma e sëpatave të paraqitura të dyja prej hekuri - më duket se dalin nga modeli i objekteve tipike për qytetërimin romak, veçanërisht për zgjatimin e presës vetëm nga pjesa e poshtme, si dhe për krahëzat me majë që zgjasin anash vrimën për bishtin. Këtë vrimë me krahëza e kemi ndeshur edhe në dorezën prej hekuri pak të harkuar të një shpate të madhe të tipit jo klasik, siç mund të gjykohet nga fragmenti që na ka arritur.

Mes materialit të Komanit vërehet, për më tepër, një përdorim i gjerë i hekurit si për armët ashtu dhe për veglat e punës, ndërsa bronzi mbetet vetëm për objekte stolisëse. Gjithashtu, kemi parë shoqërimin e dy metaleve bronz dhe hekur si, për shembull, tek fibulat.

 

info@balkancultureheritage.com