Pajisje që vijnë nga gjashtë varre
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Pajisje që vijnë nga gjashtë varre

Ky material është mbledhur nga persona që nuk kishin përvojë në këtë lëndë, por që kanë pasur zgjuarsinë e urtë për të mbajtur të ndarë materialin e gjetur në një varr nga ai i zbuluar në të tjerat. Kështu, së paku, më qe thënë, për rrjedhojë kam menduar të paraqes materialin sipas grupeve në të cilat i kam parë. Megjithatë, unë nuk kam mundësinë të garantoj në mënyrë të prerë se ndonjë objekt nuk është kaluar nga tërësia e atyre të një varri në një grup tjetër materialesh, ose që objektet e më tepër se një varri të jenë bashkuar dhe përzierë. Për këtë rast të dytë do të kujtoj se, për shembull, vathët të krijojnë përshtypjen se janë grupuar pasi qenë nxjerrë nga varre të ndryshme, me qëllimin për të grumbulluar së bashku objektet e të njëjtit lloj.

Rëndësia e materialit që po paraqes nuk zhvlerësohet, ngaqë na është hequr siguria për të bërë dallimin me saktësi të pajisjeve të secilit varr. Për studimin tonë paraqitet gjithherë një varg i tërë objektesh, të cilat vijnë me siguri nga nekropoli i Komanit, prandaj mund të mbështetemi mbi to në kërkim të epokës dhe të qytetërimit, si të vetë objekteve, ashtu dhe të varreve në të cilat ato ishin mbyllur.

Drejtoria e Muzeut Kombëtar të Romës i bleu këto objekte në vitin 1923 nga një emigrant shqiptar; por më pas, nëpërmjet Misionit Arkeologjik Italian në Shqipëri, ia ktheu me bujari Shqipërisë, duke ia dhuruar Ministrisë së Arsimit Publik. Tashmë objektet, siç shihet në fig. 2, janë vendosur në Muzeun Kombëtar Shqiptar të Tiranës.

info@balkancultureheritage.com