Pajisje të paraqitura në ekspozitën e Vatikanit
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Pajisje të paraqitura në ekspozitën e Vatikanit

Në Ekspozitën Misionare të Vatikanit të vitit 1925, Shqipëria bënte figurë të mirë me praninë e veshjeve të saj karakteristike, të armëve të lashta dhe të objekteve të tjera të bukura të karakterit etnografik. Në një vitrinë ishte ekspozuar edhe materiali arkeologjik. Prej këtij kishte një pjesë që unë e kisha parë tashmë në Shkodër, por kishte edhe një sërë objektesh për të cilat nuk dija se ekzistonin. Pothuaj të gjitha këto të fundit ishin përsëritje të llojeve që njihja dhe për të cilat kam folur tashmë, por kishte edhe një objekt që meriton të paraqitet këtu. Është një qafore prej teli bronzi, që ka një diametër me përmasa pak më të mëdha se ato që kishin qaforet që kemi parë deri më tash. Veçantia që ia vlen të shënohet është se nga ajo varej një kryqth, gjithashtu në bronz, i tipit të atij të paraqitur.

info@balkancultureheritage.com