Problemi me Mustafa Çelebiun
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Problemi me Mustafa Çelebiun

Ndërkohë Mustafa Çelebiu (v. 1422), që ishte kapur rob së bashku me babain e tij Jëlldërëm Bajezidin, ishte liruar dhe kishte qëndruar për pak kohë në qytezën Nigde, në Bejlikun e Karamanit. Më pas, Perandori romak Manuel (sundoi 1391-1425) e transferoi atë në Evropë, si pjesë e fushatës së tij, për të nxitur krijimin e problemeve në territorin osman, duke vënë në lojë një shehzade kundër tjetrit. Për këtë arsye, Çelebi Mehemmedi marshoi me ushtrinë e tij kimdër Mustafa Çele-biut, që ishte strehuar në kështjellën e Selanikut (Thesalonikës), që ishte nën zotërimin romak. Kur Sulltan Mehemmedi i kërkoi perandorit romak t'i dorëzonte Mustafa Çelebiun, ky i fundit iu përgjigj: "Mustafai do të qëndrojë këtu i burgosur deri sa ti të jetosh." Për këtë arsye, Çelebi Mehemmedi e tërhoqi rrethimin e kështjellës së Selanikut dhe pranoi fi paguante Perandorit Manuël një shumë vjetore prej 300.000 akçe, për të mbuluar shpenzimet e Mustafa Çelebiut dhe burraye të tij për aq kohë sa ata do të ishin të burgosur.

info@balkancultureheritage.com