Propiletë
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Propiletë

Hyrja për në temenos nga ana perëndimore ishte trajtuar në formën e propileve. d.m.th. të një korridori midis dy tarracave. mbi të cilat ngri-heshin tempujt. Ajo kishte gjerësi 9 m në fillim, që ngushtohej në 7 m në fund të korridorit prej 36 m të gjatë. Tarraca veriore ka qenë krijuar në mesin e shek.III p.Kr., ndërsa ajo jugore ka qenë shtuar mbi murin mbështetës të stoas B në shek.I m.Kr. Ujrat që vinin nga temenosi nëpër propiletë. mblidheshin në një kanal të thellë. të ndërtuar me mure guri. i cili fillon në këndin e stoas B.

info@balkancultureheritage.com