Qyteti i poshtëm
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Qyteti i poshtëm

  

Qyteti i poshtëm

Ugolini pati përcaktuar edhe shtriijen në rreth 6 ha të një lagjeje të poshtme të Foinikes, nëpërmjet identifikimit të disa ndërtesave të vendosura me orientim sipas pikave të horizontit. Ato ishin punuar të gjitha me muratura të tipit opus incertum me breza prej tre, katër dhe pesë rradhë tullash, disa herë mjaft të afërta me opus reticulatum. Ugolini propozoi një datim të tyre në periudhën pas Hadrianit, pra rreth mesit të shek. II e.sonë. Nuk janë kryer gërmime sistematike dhe një pjesë e atyre ndërtimeve u prishën dhe u mbuluan gjatë zgjerimit të fshatit të sotëm të Finiqit.

info@balkancultureheritage.com