Rruga Durrës-Fushë e Tiranës-Dibër
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Rruga Durrës-Fushë e Tiranës-Dibër

Funksionimi i kësaj rruge gjatë mesjetës së herët e të mesme vërtetohet si nga burime dokumentare ashtu edhe nga gjurmët e ndërtimeve të ndryshme gjatë saj. Rruga ka kaluar nëpër Tujan - Shupal - Murrizë, Guri Bardhë - Bulqizë - Valikardhë - Maqellarë - Dibër e Madhe. Kjo rrugë me origjinë antike ruan gjurmë kalldrëmi nga antikiteti i vonë në fshatin Gur i Bardhë dhe nga mesjeta e hershme në Qafën e Lajthizës në Grykën e Tujanit.

Që rruga Durrës - Dibër ka punuar gjatë mesjetës e dëshmon dhe dega rrugore Mamurras - Krujë - Gryka e Shkallës së Zezës - Bruz, Bastar ku kjo degë e rrugës Shkodër - Lezhë - Durrës lidhet me rrugën e Tujanit. Në këtë degë gjatë Grykës së Shkallës së Zezës ruhen gjurmë të plota me kalldrëm nga antikiteti i vonë dhe mesjeta e hershme. Veç këtyre në defterin e vitit 1467 theksohet se Bulqiza prej shekujsh merrej me mirëmbajtjen e rrugës. Në fillim të shekullit të Xll-të në këtë rrugë kaluan normanët e Boemundit të cilët në luftë me bizantinët pushtuan grykat ndërmjet Krujës e Dibrës. Më vonë, gjithashtu nëpër këtë rrugë lëvizi dhe komandanti bizantin Gjergj Akropoliti (viti 1257), i cili kërkonte të vendoste qetësinë në Mat të Dibrës për shkak të kryengritjeve arbëreshe ndaj pushtimit bizantin. Si rrugë e maskuar dhe jo shumë e vështirë rruga e Dibrës nga Mati duhet të ketë pasur : rol të rëndësishëm sidomos gjatë mesjetës së hershme e të mesme kur rruga e luginës së Shkumbinit i ishte e kufizuar.

 

info@balkancultureheritage.com