Rruga Durrës - Lezhë - Shkodër
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Rruga Durrës - Lezhë - Shkodër

Kjo rrugë e rëndësishme me origjinë antike, pjesë e rrugës së gjatë bregdetare Prevezë - Dalmaci ka funksionuar dhe gjatë mesjetës para pushtimit turk. Kjo gjë mbështetet nga dy gjurmë konkrete në terren të lidhura me ekzistencën e rrugës në këtë kohë. Së pari theksojmë se në Mamurras nga kjo rrugë degëzohej rruga e shkurtër e cila lidhte Shkodër - Lezhën me Dibrën nëpërmjet Krujës - Shupalit - Gurit të Bardhë - Bulqizës e Maqellarës që në fragmentin e Grykës së Shkallës së Zezës ruan gjurmë kalldrëmi antikiteti i vonë - mesjeta e hershme dhe e mesme. Treguesi i dytë i rëndësishëm është ruajtja e plotë e një ure me dy harqe në Blinisht të Zadrimës, në pjesën Lezhë - Shkodër.

Ura e Blinishtit është ndërtuar në fundin e shekullit XIII-të .Kështu ajo i takon periudhës së pushtimit të Shqipërisë së Veriut nga ana e shtetit serb të Rashës.

 

info@balkancultureheritage.com