Shëtitorja Lindore
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Shëtitorja Lindore

Shëtitorja lindore e Dimalit ndodhet në mes të qytetit, në një terren të rrafshët të përshtatur për agoranë. Shëtitorja me planimetri drejtkëndëshe (29 x 5.4 m) vijon nga veriu në jug, me ballin e hapur drejt lindjes. Muret anësore (0.50 m) shpërvilen anash në formë U-je. Në ballë vijojnë 7 bazamente kolonash me interkolumn 2.80 m.

Foletë e kunjave mbi kapitelet tregojnë për një entablement të gurtë. Kapitelet, të njëjtë me ata të shëtitores veriore, i sinkronizojnë në kohë të dy këto ndërtime.

Një kanal me tulla (0.70- 1.40 x 0.30 m) dhe një mur paralel me të pasmin, ndoshta parapritë e ndonjë burimi, sugjerojnë se kemi të bëjmë me një nimfe. Ndërkohë mungesa e gjurmëve të suvatimit hidroizolues e lë po të hapur supozimin se kemi të bëjmë me një shëtitore.

info@balkancultureheritage.com